luni, 20 octombrie 2008

Violenţa verbală. Cauze şi soluţii


Copilul tău vorbeşte urât?

Pe măsură ce creşte şi îşi dă seama de puterea limbajului, vocabularul copilului se îmbogăţeşte cu diverse cuvinte urâte pe care le aude la televizor, în jocuri video, filme, de la fratele sau sora mai mare, de la prieteni sau adulţi.
Copilul explorează mediul înconjurător şi învaţă treptat diverse lucruri în viaţă. La un moment dat el va folosi şi puterea cuvintelor pentru a comunica, dar trebuie învăţat că unele dintre aceste cuvinte au un impact mai puternic decât altele.

Nu exagera când îţi auzi copilul vorbind urât

Când îl auzi pe cel mic că înjură sau vobeşte urât nu te alarma şi nu exagera. Cei mai mulţi dintre copii nici măcar nu cunosc înţelesurile cuvintelor, le-au auzit undeva şi le-au băgat în căpşor, şi le folosesc pentru a-ţi atrage atenţia.
Dacă vei părea şocat şi îngrozit, copilul va înţelege că limbajul folosit este puternic şi te deranjează, ceea ce îl va determina să-l folosească din nou.
Atitudinea corectă pe care ar trebui să o adopţi este să pari plictisit la auzul vorbelor necorespunzătoare şi să-i spui copilului că limbajul pe care îl foloseşte nu este potrivit pentru un copil de vârsta lui.

Treci cu vederea primul incident

Nu da importanţă cuvântului urât dacă copilul îl foloseşte pentru prima dată. Este posibil ca micuţul să nu ştie că este un cuvânt vulgar, spunându-l doar pentru a vedea care este reacţia celor din jur şi poate nici să nu-l mai repete.

Aplică sancţiuni pentru fiecare cuvânt urât

Avertizează-l că dacă mai foloseşte cuvântul urât sau mai înjură îl vei sancţiona aspru, şi ţine-te de cuvânt. Fă o listă cu lucrurile care îi fac plăcere şi de care beneficiază (televizorul, calculatorul, dulciurile, ieşitul la joacă) şi la următoarea abatere de la regula stabilită treci la fapte şi sancţionează-l.

Acordă-i mai multă atenţie

Copilul poate folosi cuvinte pe care le bănuieşte obscene sau inadecvate şi despre care ştie că te irită, pentru a-ţi atrage atenţia. Împiedică limbajul necorespunzător oferindu-i mai multă atenţie copilului, discută cu el şi arată-i că îţi pasă de ceea ce gândeşte şi simte.

Fii un exemplu bun

Ca şi părinte, eşti primul model faţă de copil. Dacă tu înjuri, aşteaptă-te ca şi micuţul tău să facă la fel. Evită să vobeşti urât sau să înjuri de faţă cu cel mic; el te poate auzi şi poate considera că acesta este comportamentul corect. Astfel, fără să vrei îl înveţi pe copil că limbajul potrivit cuprinde şi cuvintele urâte.
Dacă cumva ai pronunţat vreun cuvânt urât, ia copilul deoparte şi spune-i că îţi pare rău că ai folosit cuvântul respectiv şi angajaţi-vă împreună că nu îl veţi mai folosi pe viitor.

Ce să încercaţi în primul rând
(cu copiii mai mici)

Când copiii mai mici înjură, o fac pentru a-şi exersa limbajul. Au dat peste nişte cuvinte magice, care-i scot din pepeni pe adulţi. Primul lucru pe care-l aveţi de făcut este să evitaţi să conferiţi cuvintelor mai multă putere decât au déjà.

Spuneţi-le o singură dată că nu e deloc în regulă să vorbească aşa, apoi lăsaţi-l în pace. Ignoraţi-l complet când îl auziţi înjurând data viitoare. S-ar putea să se mai întâmple de câteva ori, dar, dacă nu stârnesc nicio reacţie, majoritatea copiilor uită de asta.

Dacă insist, înseamnă că vor să atragă atenţia. Fie cereţi-le să iasă din cameră, fie ieşiţi dumneavoastră ( important: aveţi grijă să vă păstraţi calmul !). Au voie să se întoarcă numai când se hotărăsc să nu mai “polueze” aerul din încâpere. Astfel, nu primesc nicio satisfacţie. Dacă o fac într-o casă străină, luaţi-i acasă. Asta le va ucide în faşă plăcerea de a înjura.

Niciun comentariu: