marți, 14 octombrie 2008

SFÂNTA CUVIOASĂ PARASCHEVA





În fiecare an, la 14 octombrie, Biserica Ortodoxă de pretutindeni prăznuieşte pe Cuvioasa Maică Parascheva. În chip deosebit, ea este cinstită în Moldova, întrucât de mai bine de 360 de ani moaştele ei se găsesc la Iaşi, fiind izvor de binecuvântare şi însănătoşire duhovnicească şi trupească pentru toţi cei care o cheamă în rugăciune ca mijlocitoare către Preamilostivul Dumnezeu. Dacă Sfanta Muceniţă Parasheva, prăznuită pe 26 iulie în calendarul ortodox, este cunoscută în popor cu numele "Sfânta Vineri" ( Paraschevi înseamnă vineri în limba greacă), Cuvioasa Maica Parascheva a fost numită, mai cu osebire în Moldova, "Vinerea Mare". Mărturie despre cinstirea adusă de strămoşii noştri Sfintei Parascheva sunt bisericile ctitorite cu hramul Cuvioasa Parascheva nu numai în Moldova, ci şi în toată România.
Sfânta Cuvioasa Parascheva a trăit pe pământ în prima jumătate a veacului al XI-lea. S-a născut în Epivat ( azi Boiados), pe tărâmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol, Istambulul de azi, pe atunci capitala Imperiului Bizantin. Părinţii ei, oameni de neam bun şi foarte credincioşi, au crescut-o în frica de Dumnezeu, îndemnând-o spre deprinderea faptelor bune. Un frate al ei s-a călugărit sub numele de Eftimie şi a fost ales episcop pentru evlavia şi pentru cultura sa.
Sfânta Parascheva şi-a petrecut anii copilăriei în casa părintească. Se spune că pe când avea 10 ani, la biserică a auzit citindu-se cuvântul Evangheliei: "Oricine voieşte să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-mi urmeze Mie"(Marcu, 8, 34). Chemarea Mântuitorului a sădit în inima ei dorul de desăvârşire, încât şi-a împărţit toate hainele săracilor, fără să ţină seama de mustrările părinţilor.
Deşi viaţa ei pământească a fost de numai 25 de ani, râvna sfântă şi dragostea de Dumnezeu i-au adus cununa sfinţeniei. A îmbrăcat haina monahală de timpuriu, într-o mânăstire din Constantinopol şi a dus viaţă neprihănită, înfrumuseţându-şi sufletul prin virtuţi, în chip deosebit preţuind milostenia, rugăciunea şi postul. Cu binecuvântare s-a dus la Mânăstirea Maicii Domnului din Heracleea Pontului, unde a rămas 5 ani, iar după aceea a plecat în Ţara Sfântă. Cu porunca de Sus s-a reîntors în Epivat, de unde Împăratul Hristos a chemat-o întru odihna sa veşnică.
După aproape 200 de ani, printr-o întâmplare minunată, a fost găsit trupul său neputrezit. A fost canonizată de Patriarhia din Constantinopol, iar cinstitele ei moaşte au fost aduse cu evlavie, mai întâi în biserica Sfinţii Apostoli din Epivat, apoi la Tarnovo ( Bulgaria), Belgrad ( Serbia) şi Constantinopol.
În anul 1641, voievodul Vasile Lupu al Moldovei a primit în dar de la Patriarhia Ecumenica racla cu moaştele Sfintei Parascheva. Aceasta a fost aşezată în biserica ieşeană Sf. Trei Ierarhi, iar din anul 1889 se află în Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

Niciun comentariu: