luni, 25 mai 2009

Ziua mondială a copiilor dispăruţi






În dimineaţa zilei de 25 mai 1979, Etan Patz, din New York, în vârstă de 6 ani, dispare în drum spre scoala şi de atunci nimeni nu l-a mai vazut. Povestea zguduie întreaga opinie publică americană. Este lansată cea mai amplă campanie de căutare a vreunei persoane dispărute. Recompensa oferită a fost fabuloasă.


În 1980, mai multe organizaţii americane patronează manifestări în amintirea lui Etan, iar la 25 mai 1983, preşedintele Ronald Reagan declară ziua de 25 mai Ziua naţională a copiilor dispăruţi Missing Children's Day.

Ulterior, tot mai multe state europene au luat aceeaşi hotărâre, astfel că 25 mai a devenit Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi.


Scopul marcării acestei zile este de a transmite un mesaj de speranţă si solidaritate părinţilor ai căror copii au dispărut, de a determina opinia publică să se gândească în această zi la toţi copiii dispăruţi şi de a impulsiona autorităţile publice şi ONG-urile să continue demersurile pentru combaterea şi prevenirea dispariţiilor de copii.

Floarea de Nu-Mă-Uita a fost aleasă ca simbol al "Zilei Naţionale a Copiilor Dispăruţi" ca urmare a acţiunii desfăşurate în Canada în 1995 cu ocazia Summit-ului pe Probleme de mediu de la Halifax. Cu această ocazie, au fost distribuite copiilor 50000 de afişe biodegradabile pe care erau fixate 2 milioane de seminţe de Nu-Mă-Uita, care plantate au înflorit.


Din 2002, la 25 mai - Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi, Child Focus distribuie broşe sub forma florii de Nu-Mă-Uita ca gest de solidaritate cu parinţii ai caror copii au dispărut.